Recension: The Fighter


Ämnet är boxning, men The Fighter är mer drama än blod och svett i en fyrkantig ring. Filmnen är  David O. Russels verklighetsbaserade – fria – tolkning av Dicky Eklunds och Micky Wards strid mot omvärlden, med varandra och sin familj. Och Christian Bale står för ett enastående skådespeleri som en före detta boxare som hamnade i drogmissbruket efter en smått misslyckad karriär.

Den äldre brodern Dicky använder sin erfarenhet för att träna upp Micky Ward, medan deras mor har jobbet som agent. Fighten som ska sätta familjen tillbaka på boxningskartan präglar inledningen, men som snart byts ut mot den verkliga kampen – mot livet. Dickys uppercuts och och adrenalinruschar har bytts ut mot crackrus och ett okontrollerbart liv där allt i hans värld handlar om just hans villkor.

Här får vi en välregisserad film som inte häver ur sig en massa krystade visdomsord, den är relativt avskalad från citat någon egentligen kommer att minnas, istället talar händelserna sitt tydliga språk – ilska och frustration över andra personers val, en drogmissbrukare som inte vill se verkligheten med öppna ögon och folk som bara ser till sitt eget bästa.

Betyg: 4 av 5

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: